De oproep

De oproep

"Ik word uitgedaagd".


Het huisje (rechterkant) symboliseert je leven van alledag.
De oproep doet je besluiten om je vertrouwde omgeving achter je te laten en op reis te gaan

Een pelgrimsreis in 7 etappes


  

Laat je inspireren door mensen die vóór jou op pad gingen, en...

volg dan je eigen spoor.

De oproep

"Ik word uitgedaagd".


Het huisje (rechterkant) symboliseert je leven van alledag.
De oproep doet je besluiten om je vertrouwde omgeving achter je te laten en op reis te gaan

Het vertrek

"Ik ga de uitdaging aan, ik ga op reis."


De rugzak symboliseert je beslissing om echt op pad te gaan.
Neem niet meer mee dan je echt nodig hebt:

Als je je rugzak te vol stopt, heb je geen plek meer voor nieuwe ervaringen.”
(Een pelgrim)

Op reis

 "Ik word werkelijk getest."


Het labyrint is een oeroud symbool voor de levensweg. Je neemt afscheid van het oude en gaat op pad, het labyrint in, op zoek naar iets wezenlijks. Soms lijk je er te zijn. Dan ben je er weer ver van af. Als je ontdekt wat echt van waarde is voor jou, heb je de kern bereikt. Dan begint je weg terug, het labyrint uit, en onderzoek je hoe je dat nieuwe vorm kunt geven in je leven van alledag, ook voor anderen.     (Voor labyrinten in Nederland, zie > LabyrintWerk.nl

Reisgenoten - de ander en het Andere

"Ik vind steun bij anderen en het Andere en voel me sterker."


Drie mensen onderweg, een symbool geïnspireerd door het verhaal van de Emmaüsgangers (Lucas 24, 13-35):
Twee mannen zijn samen op pad naar het dorp Emmaüs, 
op de derde dag na de kruisiging van Jezus. Onderweg sluit een vreemdeling zich bij hen aan. Pas 's avonds -aan tafel in de herberg- herkennen ze hem ineens als Jezus. Maar dan wordt deze “onttrokken aan hun blik”...

Reisgenoten - jij zelf

"Ik vind steun in mijzelf en voel me sterker."

De pelgrimsstaf kan onderweg je steun en toeverlaat zijn. De staf die pelgrims op het Japanse eiland Shikoku meenemen symboliseert de monnik Kobo Daisha, die aan het begin staat van deze tocht langs 88 tempels. Hij gaat zo als het ware samen met hen op pad. Andere pelgrims kiezen er bewust voor géén staf mee te nemen, zèlf extra aandacht te besteden aan een goede balans en een goed ritme, en zo meer steun in zichzelf te vinden.

De aankomst

"Ik krijg een nieuw inzicht, ik neem een besluit."


Voor de meeste pelgrims is hun tocht ten einde als ze de gekozen bestemming (bijvoorbeeld: Santiago de Compostela of Rome) bereiken. Maar deze aankomst is voor velen niet het echte doel van hun reis...

De thuiskomst

"Ik geef mijn nieuwe inzicht vorm in mijn dagelijks leven."


Het huisje (linkerkant) symboliseert het einde van je reis. Wat betekenen de ervaringen van die reis voor "thuis", voor je leven van alledag?

Tabs

inleiding >

Wakker worden!

In films gaat er dikwijls een wekker af, loeit een sirene, wordt een brief bezorgd, of rinkelt een telefoon. Kortom: er gebeurt iets om de hoofdpersoon wakker te schudden uit zijn of haar leven van alledag. Dit is de oproep om het vertrouwde los te laten en in beweging te komen:

De oproep komt òf in de vorm van een crisis, die we niet op onze gewone manier kunnen oplossen, òf in de vorm van een natuurlijk verlangen naar een meer bevredigend en betekenisvol leven.” (Joseph Campbell)

Vaak is een bijzondere gebeurtenis ("een crisis") de

De “Flammarion gravure”: Een pelgrim (?) ontdekt de werking van het universum. Afbeelding: .Raven. Bron: Wikimedia Commons.

Onderweg. Foto: Arno Cuppen

  
aanleiding om op pelgrimstocht te gaan: het verlies van een geliefde of een baan, herstel na een ernstige ziekte, de overgang naar een volgende levensfase (bijvoorbeeld van studie naar werk, of van werk naar pensionering).

Maar het kan ook een oproep van binnen uit zijn: een stem in je die zegt dat het tijd is om op pad te gaan, letterlijk en figuurlijk. 
Bijvoorbeeld omdat je belangrijke vragen hebt, waarmee je soms al lang worstelt: “Is dit het leven dat ik eigenlijk wil leiden?”. “Zit het echt goed met mijn relatie?”. “Is mijn werk werkelijk van betekenis?”.

Het kan verleidelijk zijn om die vragen weg te stoppen en onder

 

te duiken in je drukke, dagelijkse bestaan. Maar de oproep is magisch. Als die vragen werkelijk belangrijk voor je zijn, blijven ze terugkomen. Je ontkomt er niet aan.

Te vaak neem je besluiten in dit leven, waar je maar ten dele achter staat. En ook in de beslissingen die hieruit volgen kun je je maar ten dele vinden. Hieruit volgen dan weer andere besluiten waarin je jezelf niet meer vindt. Totdat je op een dag wakker wordt en jezelf niet meer kunt vinden. Dan pak je de spullen die belangrijk zijn en je gaat op weg. Totdat je jezelf weer tegen komt. En dan spreek je jezelf eens streng toe." (Een Aboriginal over de "Walkabout": een reis langs traditionele droompaden ("songlines").

Een “walkabout” is een spirituele initiatie voor Aboriginals. Bron: Andere Geschichten (YouTube kanaal).

< vervolg

De verschijning van de heilige Jacobus aan Karel de Grote. Bron: Bibliotheek Toulouse, Frankrijk.

De oproep van Jacobus

Volgens de Codex Calixtinus (12e eeuw), één van de oudste geschriften over "el Camino" (= de pelgrimsweg) naar Santiago de Compostela, is het hiermee allemaal begonnen: de apostel Jacobus (de Meerdere) verschijnt in een droom aan keizer Karel de Grote en wijst hem

op een weg van sterren: 

Deze weg begon bij de Friese Zee en liep (...) naar Galicië, waar toendertijd het lichaam van de zalige Jacobus rustte zonder dat men er van wist.” Jacobus zelf geeft dan aan Karel de opdracht om “mijn bedevaartsroute te bevrijden, opdat men mijn graf kan bezoeken.”

De mentor

Je twijfels om gehoor te geven aan de oproep worden vaak versterkt door je omgeving: “Je hebt het hier toch goed?” “Je kunt ons toch niet in de steek laten?”.
Soms ontmoet je dan ineens iemand die je juist aanmoedigt om die voor jou zo belangrijke vragen te blijven stellen en op zoek te gaan naar
antwoorden. Iemand die op dat moment als een mentor voor je is. Die je gedachten en tips meegeeft, maar die ook weet dat je zelf je weg zult moet vinden:
 
Het is jouw weg, alleen de jouwe. Anderen kunnen met je meelopen, maar niemand kan het voor jou doen.” 
(Jalal ad-Din Rumi)

n de film “Karate Kid” (1984) helpt de onvermoede mentor Miyagi buitenbeentje Daniel op weg.

Pelgrims bij een tempel op Shikoku (Japan). Foto: Reggaeman. Bron: Wikimedia Commons

Bewust reizen

Je gaat misschien op pad om antwoorden te krijgen op voor jou wezenlijke vragen. Welke bestemming kies je daarvoor?, welke route?, en: hoe ga je je reis maken? Reis met volle aandacht. Dat begint met de voorbereidingen:
De manier waarop we onze bagage pakken bepaalt onze reis.”
(Phil Cousineau)


Hou het simpel, reis licht! Maar denk ook aan iets moois dat voor jou de betekenis van je reis symboliseert en dat je dan dagelijks met je meedraagt om dat te bevestigen.