Een reis van betekenis1

Een pelgrimsreis in 7 etappes


  

Laat je inspireren door mensen die vóór jou op pad gingen, en...

volg dan je eigen spoor.

Een pelgrimsreis in 7 etappes


  

Laat je inspireren door mensen die vóór jou op pad gingen, en...

volg dan je eigen spoor.

De oproep

"Ik word uitgedaagd".


Het huisje (rechterkant) symboliseert je leven van alledag.
De oproep doet je besluiten om je vertrouwde omgeving achter je te laten en op reis te gaan

Het vertrek

"Ik ga de uitdaging aan, ik ga op reis."


De rugzak symboliseert je beslissing om echt op pad te gaan.
Neem niet meer mee dan je echt nodig hebt:

Als je je rugzak te vol stopt, heb je geen plek meer voor nieuwe ervaringen.”
(Een pelgrim)

Op reis

 "Ik word werkelijk getest."


Het labyrint is een oeroud symbool voor de levensweg. Je neemt afscheid van het oude en gaat op pad, het labyrint in, op zoek naar iets wezenlijks. Soms lijk je er te zijn. Dan ben je er weer ver van af. Als je ontdekt wat echt van waarde is voor jou, heb je de kern bereikt. Dan begint je weg terug, het labyrint uit, en onderzoek je hoe je dat nieuwe vorm kunt geven in je leven van alledag, ook voor anderen.     (Voor labyrinten in Nederland, zie > LabyrintWerk.nl

Reisgenoten - de ander en het Andere

"Ik vind steun bij anderen en het Andere en voel me sterker."


Drie mensen onderweg, een symbool geïnspireerd door het verhaal van de Emmaüsgangers (Lucas 24, 13-35):
Twee mannen zijn samen op pad naar het dorp Emmaüs, 
op de derde dag na de kruisiging van Jezus. Onderweg sluit een vreemdeling zich bij hen aan. Pas 's avonds -aan tafel in de herberg- herkennen ze hem ineens als Jezus. Maar dan wordt deze “onttrokken aan hun blik”...

Reisgenoten - jij zelf

"Ik vind steun in mijzelf en voel me sterker."

De pelgrimsstaf kan onderweg je steun en toeverlaat zijn. De staf die pelgrims op het Japanse eiland Shikoku meenemen symboliseert de monnik Kobo Daisha, die aan het begin staat van deze tocht langs 88 tempels. Hij gaat zo als het ware samen met hen op pad. Andere pelgrims kiezen er bewust voor géén staf mee te nemen, zèlf extra aandacht te besteden aan een goede balans en een goed ritme, en zo meer steun in zichzelf te vinden.

De aankomst

"Ik krijg een nieuw inzicht, ik neem een besluit."


Voor de meeste pelgrims is hun tocht ten einde als ze de gekozen bestemming (bijvoorbeeld: Santiago de Compostela of Rome) bereiken. Maar deze aankomst is voor velen niet het echte doel van hun reis...

De thuiskomst

"Ik geef mijn nieuwe inzicht vorm in mijn dagelijks leven."


Het huisje (linkerkant) symboliseert het einde van je reis. Wat betekenen de ervaringen van die reis voor "thuis", voor je leven van alledag?

Tabs

inleiding >

Een reis van betekenis

Het gaan van de pelgrimsweg is een universele en oeroude metafoor voor de reis door het leven. Voor veel mensen valt hun besluit, om op pelgrimspad te gaan, samen met een bijzondere gebeurtenis of een nieuwe fase in hun leven.
 
Pelgrimeren is “in”. De wegen naar Santiago, Rome en andere pelgrimsbestemmingen worden steeds beter bewegwijzerd. En er zijn talloze reisgidsen en websites met praktische informatie.

 
Die andere weg, de levensweg, lijkt intussen meer en meer een doolhof te worden. Ontwikkelingen gaan sneller en sneller, wereldwijd. Onze samenlevingen worden steeds complexer en traditionele verbanden

Richtingwijzers langs de Via Francigena, naar Rome. Foto: Arno Cuppen.

Metalen doolhof bij C-mine cultuurcentrum (c-mine.be), bij een oude kolenmijn in Genk (België), door: studio Gijs Van Vaerenbergh.

 

staan onder druk. Mensen mogen en moèten zelf in al die dynamiek hun eigen weg vinden. Ook daarom ervaren velen het als een geschenk om als pelgrim op pad te kunnen gaan.
 
Het onderweg zijn, alles wat je nodig hebt zelf meesjouwen, de natuur, het ongewisse, het ritme van de lange tocht, het alleen zijn, de ontmoetingen, steeds je eigen keuzes maken - los van het bekende en vertrouwde. Het zijn prachtige ingrediënten voor een diepgaande ervaring. Op pelgrimstocht gaan kan dus een uitstekende manier zijn om tot rust te komen en – gaandeweg- te ontdekken wie jij bent en wat voor jou echt van betekenis (“heilig”) is.
 
Tenminste... als je dat wilt of
daarvoor open staat. Velen die op pelgrimspad gaan zien zichzelf niet als “zoeker”. En velen gaan zich pas onderweg “pelgrim” noemen. 
 
De camino heeft mij gaandeweg geslepen van wandelaar tot pelgrim.”
(Jeroen Gooskens)

Naast het al genoemde is een belangrijke slijpsteen: de keus om in een eeuwenoude traditie te gaan, onderweg naar een heilige plaats (of je eigen, inidviduele bestemming). Ook als je dat helemaal zelf wilt invullen, zal die traditie je niet onberoerd laten. Als was het maar omdat je onderweg mensen ontmoet die net als jij “pelgrim” willen zijn of, als ze aan “jouw” route wonen, zich aangesproken voelen door jouw onderneming. We zijn immers allemaal onderweg in het leven.

Onderweg. Foto: Arno Cuppen
< vervolg

Op reis, ook naar jezelf

Een pelgrimstocht is niet alleen de reis naar Santiago de Compostela, Rome of een andere bestemming maar ook een innerlijke reis: je gaat bewust je eigen weg, steeds opnieuw en met volle aandacht (zoals de pelgrim op de wereldbol), open voor anderen (de medereizigers

aan de horizon) en voor het Andere (het universum).

Om de wereldbol vind je zes symbolen, waarvan er één –het huisje op de berg- een dubbele betekenis heeft: het begin van je reis (rechts) èn het thuis komen (links). De symbolen staan voor de zeven etappes van deze digitale reis.

Een pelgrim onderweg.

Het patroon: thuis - reis - thuis. Afbeelding: Sint Jacob als pelgrim, door: Hieronymus Bosch. Bron: Wikimedia Commons.

De reis: het patroon

Wetenschappers hebben dit patroon ontdekt in overgangsrituelen, heldenreizen en pelgrimages: 
 
Je wordt uitgedaagd om je vertrouwde omgeving achter je te laten en op pad te gaan. Je kiest dan, min of meer bewust, voor het onbekende en onzekerheden. Onderweg wachten je hindernissen èn hulp. En er wachten je
ontmoetingen: met anderen, met je zelf en met het Andere. Als je je bestemming hebt bereikt, is het tijd om terug naar huis te gaan. Daar kun je je ervaringen en inzichten delen met anderen. En daar sta je voor de uitdaging om die een plek te geven in je “gewone” leven.
 
Dit algemene patroon kan een inzicht geven in jouw reis, maar het unieke daarvan zul je vooral zelf ervaren èn zelf bepalen.

"Down to Earth"

Een pelgrimstocht kan echt een reis van betekenis zijn. Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om betekenisvol op pad te gaan.
De film “Down to Earth” (2016) vertelt het verhaal van zo'n andere reis. Een reis die niet leidt naar heilige plaatsen van traditionele religies, maar naar nog oudere

spirituele bronnen.
Toch zullen er, alleen al in de trailer van deze film, voor veel pelgrims momenten van herkenning zijn.

Een belangrijk thema in de film is: onder alle uiterlijke verscheidenheid van landen en culturen zijn er veel universele inzichten en verbindingen. We komen daar later tijdens onze reis in zeven etappes op terug.