Reisgenoten - jij zelf

De pelgrim

"Ik vind steun in mijzelf en voel me sterker."

Reis van Betekenis


 

Een pelgrimsreis in 7 etappes.

Laat je inspireren door mensen die vóór jou op pad gingen,
en... ga je eigen weg.

De oproep

"Ik word uitgedaagd."

Het vertrek

"Ik ga de uitdaging aan, ik ga op reis."

Op reis

 "Ik word werkelijk getest."

De reisgenoten

"Ik vind steun bij anderen en het Andere en voel me sterker."

De pelgrim

"Ik vind steun in mijzelf en voel me sterker."

De aankomst

"Ik krijg een nieuw inzicht, ik neem een besluit."

De thuiskomst

"Ik geef mijn nieuwe inzicht vorm in mijn dagelijks leven."

Tabs

inleiding

Kracht en vertrouwen

Op je reis komt er niet alleen hulp van buiten, maar ook van binnen. Hoeveel verhalen zijn er niet van pelgrims die juist op de moeilijkste momenten op hun reis een grote, onvermoede energie en vindingrijkheid in zichzelf ontdekten?

Gewoonlijk verschijnen de (innerlijke) bondgenoten op het moment dat je je overgeeft: op het moment dat het tot je doordringt dat je deze reis niet op dezelfde manier tot een goed einde kunt
  

Alleen onderweg. Foto: Arno Cuppen

 

 

 

"The sky is the limit." Foto: Arno Cuppen

  
  
brengen als de voorgaande
."
(Joseph Campbell)

Het onverwachte dwingt je tot het loslaten van je routines en tot een nieuwe aanpak. Hoe lastig dat op het moment zelf ook is, het is óók een kans om je kracht, creativiteit en wijsheid te gebruiken en verder te ontwikkelen. En... om daarop te leren vertrouwen.

Toen de ridder Parcifal al snel het kasteel vond waar de Heilige Graal bewaard werd, wist hij eigenlijk niet wat te doen. Dan begint zijn 

 

jarenlange zwerftocht door een onmetelijk woud, waarbij hij voor talloze opdrachten komt te staan. Uiteindelijk vindt hij het kasteel opnieuw en nu doet hij, gelouterd door zijn reis, het goede. Zo wordt hij de nieuwe Graalkoning.

Veel pelgrims lopen (of fietsen) overdag alleen om ‘s avonds het gezelschap van anderen te zoeken, in restaurants en herbergen. Zo reis je in je eigen ritme en met je eigen gedachten, om ze daarna uit te wisselen met die van anderen. Al doende weeft zich een zelfinzicht: alleen, samen, alleen, samen...

's Avonds in een herberg: samen om tafel. Foto: Arno Cuppen

☼ thema

Wat is mijn mythe?

Voor veel pelgrims is hun tocht een overgangsritueel, van een “oud” leven dat zij achter zich willen of moeten laten (studie, werk, partner) naar een “nieuw”, nog onbekend, leven. Onderweg gaat het er dus niet meer om wat je bent (student, ondernemer, echtgenoot, gepensioneerde), maar om wie je bent. Die “status” verbindt jou met veel anderen die ook onderweg zijn, in hùn leven.  
 
Eén keer stond ik sprakeloos. Dat was toen iemand mij vroeg: “Wie ben jij”
(Kahlil Gibran)

 

De wereld is een herberg voor reizigers.”
(Afghaans gezegde)
 
Onderweg zullen belangrijke gebeurtenissen, emoties en keuzes uit je leven boven komen. Dat is van groot belang. Naarmate je jouw levensverhaal oprechter en beter kunt vertellen, leer je jezelf en jouw relatie met anderen beter begrijpen. Om je van daaruit verder te kunnen ontwikkelen.
 
Neem geen genoegen met de verhalen die op je pad komen, ontwikkel je eigen mythe.”
(Jalal ad-Din Rumi)