De oproep

De oproep

"Ik word uitgedaagd."

Reis van Betekenis


 

Een pelgrimsreis in 7 etappes.

Laat je inspireren door mensen die vóór jou op pad gingen,
en... ga je eigen weg.

De oproep

"Ik word uitgedaagd."

Het vertrek

"Ik ga de uitdaging aan, ik ga op reis."

Op reis

 "Ik word werkelijk getest."

De reisgenoten

"Ik vind steun bij anderen en het Andere en voel me sterker."

De pelgrim

"Ik vind steun in mijzelf en voel me sterker."

De aankomst

"Ik krijg een nieuw inzicht, ik neem een besluit."

De thuiskomst

"Ik geef mijn nieuwe inzicht vorm in mijn dagelijks leven."

Tabs

inleiding

Wakker worden!

In films gaat er vaak een wekker af, wordt een brief bezorgd, of gebeurt iets dramatisch. Zo wordt de hoofdpersoon wakker geschud. Het is de oproep om het vertrouwde los te laten en in beweging te komen:

De oproep komt òf in de vorm van een crisis, die we niet op onze gewone manier kunnen oplossen, òf in de vorm van een natuurlijk verlangen naar een meer bevredigend en betekenisvol leven.” (Joseph Campbell)

Vaak is een bijzondere gebeurtenis ("crisis") de

De “Flammarion gravure”: Een pelgrim (?) ontdekt de werking van het universum. Afbeelding: .Raven. Bron: Wikimedia Commons.


   
aanleiding om op pelgrimstocht te gaan: het verlies van een geliefde of een baan, een ernstige ziekte, de overgang naar een volgende levensfase (bijvoorbeeld: van studie naar werk, van werk naar pensioen).
  
Maar het kan ook een oproep van binnen uit zijn: een stem in je die zegt dat het tijd is om op pad te gaan, letterlijk en figuurlijk.
Bijvoorbeeld omdat je belangrijke vragen hebt: “Is dit het leven dat ik wil leiden?”. “Zit het goed met mijn relatie?”. “Is mijn werk van betekenis?”.
  
Het kan verleidelijk zijn om die vragen weg te stoppen en onder

te duiken in je drukke bestaan. Maar de oproep is magisch. Als die vragen werkelijk belangrijk voor je zijn, blijven ze terugkomen.

Te vaak neem je besluiten in dit leven, waar je maar ten dele achter staat. En ook in de beslissingen die hieruit volgen kun je je maar ten dele vinden. Hieruit volgen dan weer andere besluiten waarin je jezelf niet meer vindt. Totdat je op een dag wakker wordt en jezelf niet meer kunt vinden. Dan pak je de spullen die belangrijk zijn en je gaat op weg. Totdat je jezelf weer tegen komt. En dan spreek je jezelf eens streng toe." (Een Aboriginal over een reis langs traditionele droompaden).

Een “walkabout” is een spirituele initiatie voor Aboriginals. Bron: Andere Geschichten (YouTube kanaal).

☼ thema

De mentor

We geven meestal niet meteen gehoor aan een oproep. Je moet eerst moed verzamelen. Intussen worden je twijfels versterkt door je omgeving, die jou thuis wil houden: “Je hebt het hier toch goed?” “Je kunt ons toch niet in de steek laten?”.
De verleiding kan dan groot zijn om je dromen en plannen op te geven. Je kunt de reacties van je omgeving echter ook gebruiken om je plannen beter en sterker te maken...
Soms ontmoet je ineens iemand die jou juist aanmoedigt, om die voor jou zo belangrijke vragen te blijven stellen èn op zoek te gaan naar antwoorden. Iemand die jou stimuleert: een mentor die gedachten en tips meegeeft, maar ook weet dat je zelf je weg moet vinden:
 
Het is jouw weg, alleen de jouwe. Anderen kunnen met je meelopen, maar niemand kan het voor jou doen.” 
(Jalal ad-Din Rumi)