De aankomst

De aankomst

"Ik krijg een nieuw inzicht, ik neem een besluit."

Reis van Betekenis


 

Een pelgrimsreis in 7 etappes.

Laat je inspireren door mensen die vóór jou op pad gingen,
en... ga je eigen weg.

De oproep

"Ik word uitgedaagd."

Het vertrek

"Ik ga de uitdaging aan, ik ga op reis."

Op reis

 "Ik word werkelijk getest."

De reisgenoten

"Ik vind steun bij anderen en het Andere en voel me sterker."

De pelgrim

"Ik vind steun in mijzelf en voel me sterker."

De aankomst

"Ik krijg een nieuw inzicht, ik neem een besluit."

De thuiskomst

"Ik geef mijn nieuwe inzicht vorm in mijn dagelijks leven."

Tabs

inleiding

De kern bereikt?

In de metafoor van de reis betekent je aankomst: dat je de kern (van het labyrint) hebt bereikt, dat je jouw “Graal” hebt gevonden, dat je weet wat werkelijk van betekenis ("heilig") is voor jou.

Op pelgrimstocht betekent de aankomst vooral: het bereiken van de gekozen bestemming. Het kan zo maar zijn dat je daar aankomt vóórdat de vragen waarmee je op pad ging zijn beantwoord...

Voor sommigen is de aankomst vooral een teleurstelling. Ineens

Pelgrims in Bodhgaya (India), waar Gautama Boeddha de verlichting bereikte.

Aankomst bij de kathedraal van Santiago de Compostela: daar sta je dan.

 

besef je dat de reis voorbij is. Dat het gedaan is met het inmiddels zo vertrouwde, simpele leven onderweg. Met het dag-in-dag-uit op loop- of fietssnelheid verder trekken, samen met andere pelgrims.
  
Bovendien: bij aankomst in steden als Santiago of Rome blijkt het “gewone” leven daar volop door te draaien. Daar sta je dan...
  
Er zijn pelgrims die daarom besluiten om meteen te vertrekken. Soms zijn ze binnen een dag weer thuis... Niet zelden krijgen zij daar later spijt van: "Wat verwachtte ik eigenlijk?"

"Verwacht niet dat Santiago je rijkdom zal schenken. Santiago gaf je de mooie reis" 
(Vrij naar het gedicht "Ithaka", van Konstantinos Kavafis)

Er is geen weg naar het geluk; geluk is de weg
(Gautama Boeddha)

Na aankomst op je plaats van bestemming ga je wéér een drempel over. Je gaat terug naar huis. 
Ook deze drempel is, net als je vertrek van huis, een belangrijk moment. Gun je er de tijd voor...
  
 

Na het bezoek aan een heilige plaats passeer je opnieuw de toegangspoort, een symbolische drempel. Foto: Reggaeman. Bron: Wikimedia Commons.
☼ thema

De "klus" geklaard?

In de religieuze tradities is de aankomst op de heilige plaats hèt hoogtepunt van de reis. Dáár kom je als gelovige in contact met het goddelijke. Daarna mogen – bijvoorbeeld – pelgrims naar Mekka zich “haji” noemen, en pelgrims naar de 88 tempels op het eiland Japanse Shikoku: “henro san”.
 
Wat betekent de aankomst voor niet-religieuze pelgrims? Het gaat hen immers niet om die heilige bestemming.
Velen melden zich bij een pelgrimsbureau voor een verklaring dat zij minimaal een bepaalde afstand hebben gelopen of gefietst. Dat kan op zich een prestatie zijn, maar ging het daar om?
 
Ook lopen of fietsen pelgrims door naar een ander, niet-religieus eindpunt. Bijvoorbeeld: Kaap Fisterra of Muxia, aan de Atlantische Oceaan, zo'n 100 km

 

voorbij Santiago. Daar sluiten zij hun tocht af – en daarmee soms ook: een levensfase – en keren zij om.... 
  
Een moment om, letterlijk en figuurlijk, bij stil te staan. Je tocht zit erop. Neem de tijd om dit te beleven, te vieren. Laat je niet opslokken door opwachtende familieleden of de haast om een ticket te kopen voor de terugreis.
 
Vroeger kon het niet anders: een pelgrim vertrok thuis en ging -meestal te voet- heen èn terug. Nu is de gekozen bestemming voor de meeste pelgrims het eindpunt van hun tocht.
Althans, zo lijkt het. Maar, niets is minder waar. In feite sta je pas halverwege, in de kern van het labyrint. Nu wacht een nieuwe uitdaging: je ervaringen en inzichten naar huis te brengen. Je laat de vertrouwde markeringen van je pelgrimsweg achter je en zet nu zèlf je route uit, door je reis betekenis te gaan geven in je leven van alledag.