Een reis van betekenis1

Reis van Betekenis


 

Een pelgrimsreis in 7 etappes.

Laat je inspireren door mensen die vóór jou op pad gingen,
en... ga je eigen weg.

Reis van Betekenis


 

Een pelgrimsreis in 7 etappes.

Laat je inspireren door mensen die vóór jou op pad gingen,
en... ga je eigen weg.

De oproep

"Ik word uitgedaagd."

Het vertrek

"Ik ga de uitdaging aan, ik ga op reis."

Op reis

 "Ik word werkelijk getest."

De reisgenoten

"Ik vind steun bij anderen en het Andere en voel me sterker."

De pelgrim

"Ik vind steun in mijzelf en voel me sterker."

De aankomst

"Ik krijg een nieuw inzicht, ik neem een besluit."

De thuiskomst

"Ik geef mijn nieuwe inzicht vorm in mijn dagelijks leven."

Tabs

inleiding

Een reis van betekenis

De pelgrimstocht is, wereldwijd, een oeroud symbool voor de reis door het leven. Het woord "pelgrim" komt van het Latijnse "per ager" (door het veld) en "peregrinus" (vreemdeling): de pelgrim laat het vertrouwde leven achter zich en gaat, door vreemd terrein, het onbekende tegemoet.
 
Pelgrimeren is “in”. De wegen naar Santiago, Rome en andere pelgrimsbestemmingen worden steeds beter bewegwijzerd. En er zijn talloze reisgidsen en websites met praktische informatie.

 
  

Metalen doolhof bij C-mine cultuurcentrum (c-mine.be), bij een oude kolenmijn in Genk (België), door: studio Gijs Van Vaerenbergh.


  
Die andere weg, de levensweg, lijkt intussen meer en meer op een doolhof. Ontwikkelingen gaan razendsnel. Samenlevingen worden steeds complexer en traditionele verbanden staan onder druk. Mensen mogen en moèten zelf in al die dynamiek hun eigen weg vinden.
  
Velen ervaren het dan ook als echt waardevol om als pelgrim op pad te kunnen gaan. Alles wat je nodig hebt zelf meesjouwen, het ritme van de tocht, de natuur, het ongewisse, het alleen zijn, de ontmoetingen, steeds je eigen keuzes maken - los van het bekende en vertrouwde. Het zijn prachtige ingrediënten voor een diepgaande

 

ervaring. De reis kan zo een goede manier zijn om tot rust te komen en te ontdekken wie jij bent en wat voor jou echt van betekenis (“heilig”) is.

Voor veel mensen valt hun besluit, om op pelgrimspad te gaan, samen met een bijzondere gebeurtenis of een nieuwe fase in hun leven. 
Voor anderen krijgt hun tocht onderweg betekenis:
  
De camino heeft mij gaandeweg geslepen van wandelaar tot pelgrim.”
(Jeroen Gooskens)

Ga je mee op pad?
Klik dan hierboven op één van de symbolen rond de wereldbol.
☼ thema

Heilige plaatsen 

Waarom op pelgrimspad? In de religieuze tradities is het antwoord duidelijk: om heilige plaatsen te bezoeken en zo het geloof het belijden. Dáár is contact geweest met het goddelijke: profeten, apostelen en andere heiligen zijn er geboren of begraven, inzichten of wetten werden er geopenbaard, goddelijke ingrepen vonden er plaats (zoals: genezingen). Dáár kunnen pelgrims dus een glimp ervaren van het grote mysterie of het – via relieken – zelfs aanraken.

Relieken (of: relikwieën) zijn overblijfselen van het lichaam van

een heilige of voorwerpen die met een heilige in contact zijn geweest


In het Westen gaan weer steeds meer pelgrims op weg naar deze heilige bestemmingen, ook al hebben die voor de meesten geen religieuze betekenis meer. De bestemming geeft nog wel richting, maar “de weg is het doel”. Velen willen vooral zelf betekenis geven aan hun reis.
 
Daarom ontstaan ook nieuwe vormen van pelgrimeren (zoals in Nederland: de Walk of Wisdom en het Gelukkigerwijspad) en individuele pelgrimages naar een zelfgekozen bestemming, die om persoonlijke redenen “heilig” is.